BLOG

O proljetnom čišćenju

Da vidim, podignite ruke vi koje se već uveliko spremate za proljetno čišćenje? E da, to sam i mislila! Tradicija naših prostora je da, tu negdje oko prvog dana proljeća, sve – kao po dogovoru - počnemo razmišljati o generalnom pospremanju doma: ličenje zidova, izvlačenje svega iz ormara, premještanje pokućstva s jednog kraja kuće na drugi. Zanimljivo je da ovo proljetno čišćenje većini nas predstavlja zadovoljstvo, držim da to ima veze sa slavljenjem ljepših dana i više Sunca koje su i naši preci imali (sigurna sam da su i oni generalno čistili pećine baš nekad u ovo doba). Ima i časnih iznimki, dakako. Evo na primjer, moja dobra prijateljica. Kada smo jednom razgovarale kako je vrijeme velikog pospremanja, ona je pogledala u svoje prozore i rekla kako je njoj, kad joj se isprljaju prozori, lakše kupiti novi stan nego čistiti ovaj. No dobro.

Proljeće je ono doba godine kada svi želimo širom otvoriti prozore i uživati u svom čistom i mirisnom domu. Ako ste jedna od onih koja je odgađala sezonsko čišćenje, evo popisa najboljih savjeta za takvu radnu akciju. Neki od njih, doduše, iziskuju poprilično vremena, ali neka vas to ne obeshrabri, jer na kraju će vaš dom zablistati kao onda kada ste u njega uselili.

Mnogi odgađaju čišćenje teže dostupnih dijelova namještaja poput gornjih polica i ladica, jer im to predstavlja veliki problem. Ukoliko im se posvetite jednom godišnje, uzmite si vrijeme koje ćete uglavnom provesti na ljestvama čisteći, ali i probirući nepotrebne predmete kojih se želite riješiti.

A kad ste već 'gore', ne zaboravite peruškom počistiti paučinu koja se s vremenom uhvati na gornjim uglovima zidova i po stropu.

Sjećate li se kada ste posljednji put počistili svoje rolete od prašine i prljavštine? Ne? E, onda je došao pravi trenutak da ih sredite. Imate li dovoljno vremena, možete i oprati zavjese: vjerovale ili ne, nekoliko kapi deterdženta za posuđe može čuda napraviti. Ukoliko se ipak nisu uspjele toliko zaprljati, barem ih otresite kako u sljedećih nekoliko mjeseci ne bi potamnile od nakupljene prašine.

Prekrivači, madraci i jastuci svakodnevno skupljaju prašinu, znoj i slinu, što može izazvati nimalo poželjne situacije dok spavamo. Pobrinite se da najmanje jednom godišnje temeljito počistite krevet od grinja i ostalih grozota koje vrebaju u našim ležajima.

Odlučite li se za čišćenje svog tapeciranog namještaja, iznenadit ćete se gomili kovanica, olovaka ili raznih sitnih predmeta koje ćete izvući iz prašnjavih uglova fotelja i kauča. Tko kaže da čišćenje ne može biti zabavno, zar ne?

Divite se svojoj kuhinji koja blista? Mislite li da je doista čista? Provjerite kakvo je stanje primjerice iza hladnjaka i štednjaka ili pak nekih drugih kuhinjskih elemenata. Neugodno ćete se iznenaditi kad vidite što se sve, osim pregršt prašine i komadića hrane može tamo pronaći. A kad ste već izvukli hladnjak, odvojite još koju minutu i očistite zavojnice kondenzatora od prašine, kako bi hladnjak radio učinkovitije i trošio manje energije.

I najvažniji savjet: ništa od ovoga ne morate raditi sami! Pozovite prijateljice koje će vam, u puno veselja i smijeha, pomoći s kućnim poslovima a vi ćete, zauzvrat, narednog vikenda pomoći njima. Po obavljenom poslu, naručite nešto iz obližnjeg restorana, ulijte sebi i prijateljicama čašu nekog finog vina i uživajte u mirisnoj kući i odličnom društvu!

Do slijedećeg pisanja, stojte mi dobro!