BLOG

O pripremanju zimnice

Ne znam za vas, dobre moje, ali ja jesen ne mogu zamisliti bez pripreme zimnice. Na prvom mjestu stoga jer ne mogu odoljeti svim tim bojama, misrisima, okusima kojih su ovih dana stolovi na tržnicama doslovno prepuni.

 

Na drugom je mjestu, dabome, ušteda. Evo recimo, moji dečki ne mogu proći zimu bez ogromne količine ajvara i kiseliša (dobro, pola od toga ode samo na Milana, ali svejedno – kad god pogledam, jednom od njih je glava u hladnjaku!), pa kud bih prispjela da kupujem industrijske proizvode?! A zima se, znate već, zna odužiti. I najčešće se beskrajno duge zimske večeri krate kakvom večericom, pa poslije večere malo grickalica, pa se i zamezi uz karte ili gledanje televizije...

 

Ma što da vam velim, već sve znate. E sad, kada bih svaki put kupovala to što dečkima padne na pamet, ne bi mi bila dovoljna ni tri kućna budžeta. Cijene na tržnicama su sada iznimno povoljne: svo voće i povrće koje je imalo dozrijeti već je prispjelo, ljetne sezone skupoće su konačno iza nas, i za svoje novce dobijate najviše. Zato sam vam ja, drage moje, ovih dana prava pčelica: vikende i poslijepodneva provodim kuhajući, pekući, miješajući, guleći, ljušteći, meljući.

 

Kuhinja puna mirisa – ma ne samo kuhinja, cijelo susjedstvo točno zna što se ovih dana sprema u kuhinji Tete Violeta.

 

Ajvar, kisele paprike i krastavčići, marmelade i pekmezi, sve će se to i ove jeseni naći u smočnici. No, ove sam godine otkrila i još jedan sjajan recept – za pinđur, makedonsku sestru-salatu ajvaru. Savršeno prija uz sve vrste mesa, pečenog, kuhanog ili sušenog, a bome mojim dečkima nije strano ni da ga jedu samo sa – kruhom. 

 

Potrebni sastojci:

  • 3 kg crvene paprike
  • 1,5 kg patlidžana
  • 1,5 kg rajčice
  • 150 g češnjaka
  • 2 dl ulja
  • 250 g ljutih papričica
  • Žlica šećera i soli

 

Patlidžan, paprike i rajčice ispecite, oljuštite i sameljite na mašini za meso (flajš-mašini).

 

Kao i za ajvar, u veću posudu stavite ulje da se zagrije pa uspite mljeveno povrće. Dok se sve polako krčka dodajte sol, šećer i nasjeckani češnjak Pustite da se lagano pirja 10-15 minuta. Pred sami kraj dodajte ljute papričice koje ste prethodno lagano prepekli, ali pazite da se ne raspadnu, trebaju ostati cijele.

 

Vruć pinđur sipajte u tople, sterilizirane teglice, odmah ih zatvorite i okrenite naopačke, pa ostavite da se hlade preko noći.

 

I dobar tek!

 

Do slijedećeg pisanja, drage i dobre moje, stojte mi dobro!