BLOG

O internet bontonu

Ako ovo čitate, drage moje, onda nema dvojbe da ste vične korištenju interneta i društvenih mreža. Današnja su vremena takva da većinu informacija koje su nam potrebne nalazimo upravo na internetu. Iskrena da vam budem, ja nisam među onima koji opću informatizaciju društva smatraju nužnom nevoljom: osobno, držim da nam internet i društvene mreže otvaraju potpuno novi prozor u svijet, nude nam mogućnost da zavirimo u daleko veću riznicu znanja nego li je to bilo dostupno našim roditeljima. I, najvažnije, omogućava nam održavati redovite veze sa dragim ljudima koji su daleko. Nije li video-poziv jedna od boljih stvari koja nam se desila? U samo nekoliko klikova možete vidjeti mila i draga lica, s njima razgovarati čak i onda kada vas dijele ogromne razdaljine.

No, a sigurna sam da i vi o tome ponekad razmišljate, važno je – kao i u životu „uživo“ – ni na internetu ne zaboraviti na pravila dobrog ponašanja. Jer, internet nije samo mreža računala, nego i velika neformalna zajednica ljudi s vlastitim kodeksom ponašanja. Svi znamo da kultura ponašanja nije nešto s čim se rodimo, već nešto što stječemo.

Stoga, hajde da se podsjetimo što to, između ostalog, čini „internetski bonton“:

Na web ili fan stranicama, forumima ili blogovima važno je ponašati se kao dobar gost, što i jesmo – pristojno se izražavati i uljudno ponašati.

Prije no podijelimo neku informaciju, uvijek se zapitajmo tri stvari: da li je ta informacija istinita, dobra i – korisna.

U dopisivanju, bilo kojem – na chat-u, u porukama ili komentarima, nikada ne treba koristiti velika slova, jer tada djeluje kao da galamimo ili se ljutimo. Ujedno, ovo je sjajna prilika da obnovimo svoje znanje o ispravnom korištenju velikih i malih slova ;)

Kada oblikujemo svoj profil i stavljamo osobnu fotografiju, uvijek je dobro upitati se kako bismo se osjećali da tu fotografiju vidimo u dnevnim novinama.

Nemojte slati poruke i odgovarati na njih kad ste ljuti. Na internetu uvijek ostaje pisani trag koji netko može upotrijebiti protiv vas.

Ako naiđete na čiji otvoren sandučić elektronske pošte, odjavite se s njega i zatvorite ga. Pravilo o neotvaranju i nečitanju tuđih pisama jednako vrijedi i na internetu.

Ne raspravljajte s onima koji ismijavaju nečiji izgled ili osobine, odnosno koji potpiruju vjerske, nacionalne, rasne, spolne ili bilo koje druge sukobe. Najbolje rekacija na provokacije jest – ne reagirati.

Pri citiranju ili preuzimanju tekstova uvijek navedite i njihov izvor ili autora.

I za kraj: nikada, ali baš nikada, ponavljam: NIKADA nemojte svoje važne podatke otkrivati neznancima! Baš kao i u stvarnom životu, nikada ne možete znati kada ćete naići na zlonamjernu osobu.

 

Pridržavamo li se svi ovih pravila, boravak na internetu će i nama i drugima biti ugodniji. Imate divan alat u rukama, to nikada nemojte zaboraviti, da nekome u trenu oka uljepšate dan. Pa zašto to ne iskoristiti?

 

Do slijedećeg pisanja, dobre i drage moje, stojte mi dobro!