BLOG

O domaćoj radinosti

Evo je, drage moje, „jematva“ (berba grožđa) već za nama, predstoji nam berba maslina. Šljive već davno obrane, od jabuka su nam ostale još one ozime, dunja i tikava puni vrtovi još uvijek...

 

Baš ovih dana razmišjam – sretni li su ljudi koji imaju svoje vrtove, prave svoja vina, maslinovo ulje, rakije, marmelade, džemove, slatko – na stotine je mogućnosti na koje možemo iskoristiti darove prirode. Uz malo truda, a nađe li se tu i kakvo zgodno društvo ili obitelj spremna da pomogne u branju plodova i spravljanju zimnice – bome i uz puno smijeha, zabave, a znam i one koji na takvim okupljanjima i zapevaju, možete smočnice napuniti zdravim i ukusnim zomnicama. Podijelite li sa dragim ljudima, još uvijek i jedni i drugi se cijelu zimu možete grijati i sladiti plodovima ljeta i jeseni.

 

Pa još i ušteda! Usporedite li cijenu, recimo, ajvara koji možete kupiti u trgovini, i koliko će vas koštati izrada vlastitog (o ukusu da i ne govorim!), računica je posve jasna.

 

No kako većina nas nema tu sreću da ima vlastiti vrt, maslinik ili vinograd, uvijek se možemo ili odazvati na pozive prijatelja da im pomognemo u berbi ili naprosto na tržnici (ali od provjerenih trgovaca – sigurna sam da svaka od nas ima omiljenu tetu na pijaci) kupiti potrebne namirnice i baciti se u „domaću radinost“.

 

Možda u početku nećete biti vješte (posebno drage, mlade prijateljice), možda će biti prskanja, šištanja, zagaranja, presoljenosti ili nesoljenosti – no već u drugoj turi ćete slasno mljackati, jer ništa nije slađe od svojih ruku djela!

 

Ne oklijevajte pozvati prijatelje koji imaju vrt, ponudite sami pomoć, iskoristite slobodan dan ili vikend za druženje. Više je koristi: usrećit ćete prijatelje i učiniti dobro djelo, provest ćete dan u prirodi, lijepo se zabaviti, a ni malo tjelovježbe nikada nije na odmet.

 

Isto vrijedi i za ukrašavanje i uređivanje doma. Mnoštvo je kreativnih, krasnih ideja – kako uz malo truda i auto-laka od običnih, staklenih boca napraviti fenomenalne vaze za cvijeće, od gipsa, vode i boje ukrase za zid ili čak kako iskoristiti rolnice iskorištenog toaletnog papira za šareno, vrlo korisno spremište za olovke, flomastere i bojice za dječje radne stolove. Malo vremena, vješta ruka – i eto zabave ove jeseni!

 

Još ako s nama podijelite vaše omiljene recepte ili ideje iz kućne radinosti – sreća je veća!

 

Do slijedećeg pisanja, dobre moje, stojte mi dobro!