BLOG

O "bikini" tijelu

Počelo je proljeće, a s njim i kakofonija naslova na portalima i naslovnicama časopisa: „Budi fit do ljeta!“; „Vrijeme je za tjelovježbu!“ i „Kako izgledati sjajno u kupaćem kostimu!“. I svi praćeni fotkama na kojima su besprijekorno fotošopirana tijela.

 

Sad da vidimo koliko nas ima takvo tijelo? Evo, ja ću prva reći: ja ga nemam! Imam baš onakvo tijelo kakvo odgovara mojim godinama. Da se razumijemo, iza mene su dvije trudnoće (a ispred mene dva divna sina), ima tu malo i genetskog naslijeđa, a ja baš i nisam osoba koja će glatko odbiti dobar ručak ili divan, sočan kolač samo zato da bi imala famozno „bikini“ tijelo. Ne, ne, drage moje! Volim sve naše obiteljske objede i slastice uz kavu sa prijateljicama. Trudim se da moja prehrana bude raznovrsna i zdrava, jer zdravlje je ipak na prvom mjestu, ali ne brojim kalorije niti računam energetsku vrijednost namirnica na tanjuru. Mislim da je život previše zabavan da bismo robovale kultu mladosti i ljepote koju nam mediji sve agresivnije serviraju.

 

 Žene su lijepe, i lijepe su u svim oblicima. Mislite na to da je idealna ženska kilaža pred koju deceniju bila 66 kilograma, a lijepim tijelom se smatralo one koje ima obline. I konfekcijski brojevi su se, sukladno tome, mijenjali, pa je industrija odjeće tako broj 42 nekim čudom pretvorila u 46, a nama nametnula osjećaj da moramo stati u 38 (nekada 34). E pa, jasno i glasno kažemo – ne moramo! Mladost ima baš onakvo tijelo kakvo zaslužuje i to je divno, ali godine nakon 40. imaju neodoljive čari. Bore su nam smijalice, a ima li išta ljepše od toga što znate da svaka borica krije uspomenu na neki lijepi događaj kojem ste imali sreću prisustvovati? Pa to vam kažem!

 

Pravilna i uravnotežena prehrana je ključ zdravlja, a ne ključ za „bikini“ tijelo. Tjelovježba je poštivanje vlastitog tijela i trebamo je upražnjavati svakoga dana, a ne sezonski: baš kao što i kuću održavamo lijepom i čistom, tako bismo se trebale odnositi i prema svom tijelu, jer nas treba poslužiti još dugo godina. Neke od najljepših žena koje poznajem su daleko od idealnih tjelesnih proporcija i nikada nisam mislila da njihova ljepota ima neku veliku vezu sa kilogramima. Više s onim čim isijavaju iznutra: dobrotom i pameću. Kilogrami, bar oni za koje mislimo da su nam višak, nikako ne trebaju nestati zato što nam to poručuju portali ili magazini ili pred ljetnu sezonu, nego isključivo onda kada nam postanu smetnja.

 

Do slijedećeg pisanja, lijepe moje, stojte mi dobro!