BLOG

O planiranju godišnjeg odmora

Da su vremena teška, to znamo. Da je svaki novčić dragocjen – i kada bi htjeli, na to ne bismo mogli zaboraviti jer su podsjetnici svuda oko nas. Nekako je baš nezgodno što ta sezona godišnjih odmora pada baš prije opremanja djece za novu školsku godinu. Bilo bi sjajno da ljeto ide poslije jeseni.

 

No, s druge strane: nakon 355 dana napornog rada, što na poslu – što doma, tih desetak dana su neophodni. Punjenje baterija, vrijeme provedeno s obitelji, kada ste skoncentrirani samo na sebe, neophodni su. Ako ništa, a ono zbog zdravlja. Ako u tridesetima mislite da vas umor nikada neće stići, strpite se. Do četrdesete.

 

A znamo i da su ljetovanja skup sport. Cijene smještaja na obali sve više, vanpansionska ponuda uvijek skuplja nego godinu ranije. Ako nemate kojom zgodom ogranak obitelji koji, strateški, živi na moru ili niste dovoljno sretni da imate vlastiti kutak u nekom od turističkih centara – ljetovanje za obitelj može biti, i uz najbolju volju, nedostižno. No, da li to znači i da se trebate odreći odmora? Nipošto!

 

Ako čitate ovaj blog, a čitate, dakle – na internetu ste. Zašto ovoga puta ne biste iskoristili vrijeme i pogledali koja su to divna mjesta u vašoj zemlji koja su prelijepa, a niste ih imali priliku ranije posjetiti? Imamo sreću, čak i ako ne živimo na moru, da živimo u regionu koji doslovno oduzima dah ljepotom. Sve češće nas „otkrivaju“ putnici-namjernici iz cijeloga svijeta. Skoro svakog dana vidim neki novi članak u kojem nas opisuju kao dragulj Europe i jednu od najljepših zemljopisnih čestica uopće. Planine. Jezera. Rijeke. Sve jedna ljepša od druge i svatko od nas ima bar jednu prekrasnu točku u krugu od najviše 100 kilometara od mjesta u kojem živite. A etnosela ili toplice u unutrašnjosti najčešće nude smještaj i usluge po vrlo povoljnim cijenama. Planine su, izvan zimske sezone, vrlo pristupačne, a čist zrak i domaća hrana u kojoj na njima možete uživati su neprocjenjivi. O više nego dobrodošloj svježini i temperaturama koje su i po deset ili petnaest stupanja niže nego u dolini ili priobalju da i ne govorim. Naposlijetku – svaki put kada kupite domaći proizvod ili uslugu, pomažete boljitku vaše vlastite zemlje. Bolje ne može, zar ne?

 

I zato je moj savjet da već danas istražite gdje to niste bili u susjedstvu, a željeli ste ili vam je netko već toplo preporučio to mjesto. Do ljeta imamo i dovoljno vremena da izbjegnemo one troškove koji nam baš i nisu neophodni, a da ušteđene novce uložimo u dobar, lijep i pošten odmor od svakodnevnice. More, planina, rijeka, jezero ili toplice – nije važno gdje ste, nego s kim ste!

 

Stojte mi dobro, drage moje, do slijedećeg pisanja!