BLOG

O putnim osiguranjima

Dok planiramo godišnje odmore – kamo poći, što ponijeti, kuhati ili ne kuhati – najčešće zaboravljamo jednu vrlo, vrlo važnu stvar: putno zdravstveno osiguranje.

 

Ukoliko putujete na odmor izvan vaše zemlje, poslušajte me: obavezno uzmite putno osiguranje, ako vam to do sada nije bila praksa. Dabome, nitko od nas ne želi razmišljati o bolesti niti je, što bi se u narodu reklo, prizivati, pogotovu kada planirate dugo željeni i čekani odmor, no razmislite. Dok ste doba, imate svoje navike i običaje – kako se čuvate od prehlade, virusa ili infekcije – ali onoga trenutka kada se „otisnete“ na godišnji, stvari se mijenjaju. Naravno, opušteniji ste, manje pazite na sve što vas okružuje, mijenjate ustaljene rutine. Kupamo se u bazenima, jezerima i morima, pijemo hladne napitke i, što je posebno zanimljivo (a i smiješno): dok se doma čuvamo propuha, na morskim ljetnim vrućinama hvatamo svaki dašak maestrala, e ne bi li nas malo rashladio.

 

Jednako tako, naučnici tvrde da će naše tijelo, onoga trenutka kada stres od svakodnevnice popusti i tijelo shvati da (konačno) imate malo vremena da razmišljate i o njemu, poslati signale da vas „podsjeti“ što mu treba. Prema stručnjacima, u prva tri dana godišnjih odmora smo najizloženiji.

 

E sada, kada ste izvan zemlje u kojoj imate zdravstveno osiguranje, nije tajna da usluge koje pružaju hotelske klinike, pa čak i lokalne ambulante, imaju posebne cjenovnike za turiste. Pretpostavljate već: nimalo jeftino!

 

Putno osiguranje, ovisno o kući od koje ga uzimate, za neka dva tjedna košta u prosjeku između 5 i 8 € po osobi. Možete odabrati i još povoljnije, obiteljske pakete. Većina osiguravajućih društava danas police putnog osiguranja ima i online, dakle čak ne morate ni otići u poslovnicu. Par klikova mišem i osigurani ste.

 

Nedavno sam se vratila sa ljetovanja (i prikupila odličnih savjeta, o čemu ću vam narednih dana s radošću pisati) na kojem sam morala otići k liječniku. I pogodite što: usluga (više uslugica – u pitanju je bilo samo pisanje recepta) bi, da nisam imala putno osiguranje koštala točno nevjerojatnih 20 puta više!

 

 

Dakle, vrijedi razmisliti o uzimanju ovog osiguranja kao neizostavnom dijelu planiranja putovanja, slažete se? Slažete, naravno J

 

Do slijedećeg pisanja, stojte mi dobro (i zdravo)!