BLOG

O blagdanskim poklonima

Bliži se meni osobno najdraži period godine – prosinac. Obitelj, toplina, romantične zimske večeri – prva su mi asocijacija za to doba. Prvom se snijegu jako radujem, jednako kao što sam se radovala i kada sam bila puuuuuuuno mlađa J No, tradicionalno je upravo 12. mjesec onaj u kojem (pored ljetovanja) najviše i trošimo. Mahom na pripremu blagdanske trpeze i poklone za obitelj i prijatelje.

 

Mora li tako?

 

Mislim da baš i ne mora. Ukoliko već sada počnemo s planiranjima i kupovinama, trošak će biti raspoređen na dva mjeseca, umjesto da se opteretimo samo u prosincu. Meso, perutninu i sastojke za slastice možete kupiti i mjesec dana ranije, zar ne? Ukoliko u svaku od vaših tjednih kupovina uključite i kupovinu nekog od artikala koji će vam biti potrebni za pripremu trpeze, a potom netom prije Božića ili Nove godine samo dokupite ono što mora biti svježe, trošak ćete jedva i osjetiti.

 

A sada – pokloni. Malo koja od nas ne voli primiti poklon, jednako kao i uručiti ga onima koje volimo. Uvijek vječno pitanje je – za što se odlučiti? Želje su, na žalost, najčešće jedno, a mogućnosti nešto sasvim drugo. Stoga mi se čini najoptimalnijom opcijom poklanjati stvari koje uistinu imaju stvarnu upotrebnu vrijednost.

 

Recimo, u mojoj je obitelji već tradicija da jedni druge razveselimo onim što je potrebno – toplom zimskom jaknom, novim čizmama za snijeg, kapama i rukavicama. Pored toga, već dugo imam običaj da već nekoliko mjeseci ranije počnem pripremati srcu drage sitnice – one koje i nisu na vrhu liste prioriteta, ali znam da će razveseliti moje dečke. Pa se tako u „skrovištu za poklone“ nađe i košarkaška lopta i dres omiljenog kluba za dječake, nova šahovska ploča sa figurama za Dida, knjiga za koju pouzdano znam da je Suprug odavno želi. I, dabome, kilogram suhog mesa – samo za Milana. On se, znate već, takovome poklonu najviše obraduje.

 

Kada razmišljate o poklonima za prijatelje, zašto ove godine ne biste te poklone napravili sami, svojom rukom? Opcije su beskonačne, uz samo malo mašte i truda: Košara suhih kolača, domaći liker od čokolade, marmelada od dunja, rukom ispleteni šal...

 

Podijelit ću s vama meni omiljeni recept za čokoladni liker. U lijepim bocama, ukrašenim bogatom vrpcom, ovaj će domaći „Baileys“ biti pun pogodak, sigurna sam, za sve prijateljice.

 

Sastojci:

  • 1 l mlijeka
  • 300 g šećera
  • 500 ml bijelog ruma
  • 1 puding čokolada
  • 100 g kakaa u prahu
  • 1 vanilin šećer

 

Priprema

1.

Puding i kakao razmutite u 300 ml hladnog mlijeka, a preostalo mlijeko zakuhajte.

 

2. U kipuće mlijeko dodajte šećer, vanilin šećer i kratko prokuhajte dok se šećer ne otopi.

 

3. Dodajte puding i kakao, pa ih pjenjačom miješajte 2-3 minute.

 

4. U vruću smjesu dodajte rum, promiješajte i ohladite.

 

5. Ohlađeni liker ulijte u odgovarajuće boce i stavite na hladno mjesto.

 

Posluživanje

Čokoladni liker poslužite s kockicom leda. Topao napitak prije dodavanja alkohola poslužite djeci.

 

Savjet

Liker obvezatno povremeno protresite. Ukoliko želite rijeđi liker možete smanjiti količinu ruma i šećera, a povećati količinu mlijeka.