BLOG

O godišnjicama braka

Nekada davno sam pročitala da muškarci i žene imaju različit kemijski sastav tijela. Ukratko: mi smo uistinu dvije potpuno različite vrste, koje su samo pod zajedničkom kapom homo sapiensa. Je li i vama ovo šokantna spoznaja?! Da, to sam i mislila! 

 

 

E sad, ako gledamo stvari iz tog ugla, puno detalja koji nas nerviraju – a da se ne lažemo, u svakoj zajednici postoje te male, nervirajuće navike partnera. Prazan tetrapak mlijeka u frižideru. Pasta za zube istisnuta na pola. Sve bi nas to prosto trebalo PRESTATI nervirati. Zašto? Pa zato što smo različite vrste, a različite vrste imaju i različite navike. Ah da, kad smo već kod toga,sada je pravo vrijeme da otkrijem najbolje čuvanu žensku tajnu mladim, tek udatim ženama: DA, jednog dana ćete otkriti da partner ima naviku koja vas, ruku na srce, pomalo nervira. Makar vam to sada, u prvim i idiličnim danima braka to izgleda nemogućim. Dogodit će se.

 

Uzmimo, recimo, godišnjice braka. Ovdje prvenstveno mislim da one zaboravljene.

 

Moj divni mužić se, ovoga puta, sjetio naše godišnjice i pripremio mi divno iznenađenje – romantičnu večeru uz svijeće i cvijeće. Čak je i Milana uključio u planiranje. Da je mene pitao – rekla bih mu da Milan NIKAKO nije osoba s kojom treba planirati i nadati se najboljem, no dobro. Tada to ne bi bilo iznenađenje. Ipak, sjećam se godine i kada je zaboravio. Odnosno, dvije. Zapravo, tri su bile. Ili četiri? Nije ni važno sad, uglavnom – dogodilo se. Prvi put sam, dabome, bila ljuta. Na drugom sam pomislila: „Pa, ako ti je to toliko važno, draga Violeta, zašto ne napomeneš?“. Treći put sam još uvijek očekivala da se sjeti sam. Ali, ako smo različite vrste – a znanstvenici to zacijelo znaju bolje od nas – zašto bismo uvijek radile istu stvar, uporno očekujući različit rezulutat? Uzmimo stvari u svoje ruke!

 

Ako je vaša jača polovica sklona, khm, zaboravljanju, dočim vi pamtite kao slon, ne ustručavajte se jasno i glasno reći što očekujete, bilo da se radi o godišnjici braka, zajedničkom putovanju ili bilo drugom planu u koji ste oboje uključeni. Na vrijeme recite da je baš ona torbica koju ste vidjeli u izlogu poklon koji želite za godišnjicu braka, veze ili rođendan. I recite to na vrijeme. Najčešće napravimo grešku misleći da nam sve želje i željice pišu na čelu, no tome (u većini slučajeva) nije tako. Da bismo živjele život kakav želimo, a ne kakav mislimo da trebamo imati, na tome moramo raditi. Najbolje – razgovorom. Kažu da žene nakon četrdesete točno znaju što žele i ne boje se to reći, a ja sam vam živi svjedok drage moje da je to istina, stoga ovo pišem za vas koje se tek spremate ući u to divno doba, oslobođeno svih inhibicija, a i predrasuda. Bobu valja reći da je bob, popu da je pop, a zaboravnom mužu svakako pripomenuti da je godišnjica braka iza ugla.

 

Ne zaboravite: dvije smo različite vrste. I baš je sjajno što je tako!

 

Do slijedećeg pisanja, stojte mi dobro!