BLOG

O knjigama

Evo, drage moje, ni okrenule se nismo, a već nam se jesen približila. Čini mi se da sam još neki dan pisala o vrućinama...

 

Volim jesen. Točnije, drag mi je ovaj period Miholjskog ljeta – još nije previše hladno, a niti kišno ove godine, tržnice pune zrelih plodova, mirišu zimnice i kesteni. No, ono što me najviše raduje je što s jeseni konačno dolazi „sezona“ kada se možemo više posvetiti čitanju. Dani su kraći, večeri duge, lijepo je sklupčati se na kauču uz šalicu dobroga čaja i mekanu dekicu.

 

Čvrsto vjerujem, pa i odgovorno tvrdim, da je za kvalitet življenja knjiga – neophodna. Cijenim internet, mislim da je nezamjenjiv u današnjem načinu života. Znam i da ponekad zna biti puno praktičnije i dostupnije nešto pročitati online. No, mislim da ništa ne može zamijeniti miris nove knjige koju po prvi put otvarate. O tom sam vam mirisu ja, drage moje, ovisna cijeli život.

 

Držim da su knjige ključne i u odgoju naše djece i da bismo ih odmalena, s prvim bajkama koje im pričamo pred spavanje, trebali navikavati na kulturu čitanja. Osim što obogaćuju vokabular, a sigurna sam da ćete se i vi sa mnom složiti da mladima danas to uistinu treba, svaka je knjiga jedan mali svijet za sebe, čudesno mjesto na kojem djeca mogu razvijati maštu. Meni se počesto dogodi da se posve izgubim u svijetu između korica neke dobre knjige, pa mi završetak čitanja dolazi nešto kao buđenje.

 

Kako je pred nama, rekoh, i jesen a bome i duga i hladna zima, željela bih s vama podijeliti moje omiljene knjige u zadnje vrijeme. Neka od njih će vas sigurno inspirirati, neke ste već pročitale, neke ćete zacijelo preskočiti. Ali ipak, neka nam ostane navika da dobrim prijateljicama preporučujemo dobre knjige – jer i to je dar!

 

  • Haruki Murakami – Pleši, pleši, pleši i Kafka na žalu
  • Rabih Alameddine – Ja, božanstvena i Žena bez koje se može
  • Clarissa Pinkola Estés – Žene koje trče s vukovima
  • Elif Shafak – Mimarov šegrt
  • Bill Bryson – Kod kuće

 

Topli savjetujem da ovu zimu provedete uz bar jedan od ovih naslova. A ništa me ne bi obradovalo više od toga da vi meni preporučite one koje su vama najdraže.

Do slijedećeg pisanja, drage i dobre moje, stojte mi dobro.