BLOG

O kuhanju

Prvo da odmah na početku razjasnimo jednu važnu stvar: kuhanje NIJE ekskluzivno namijenjeno ženama! Uvriježeni stereotip da smo mi te koje suvereno drže kuhaču mogu mačku o rep objesiti oni koji se bave stereotipima.

 

Ta koliki je omjer vrhunskih šefova u odnosu na... šefice? :) Dakle, sasvim je jasno da je dečkima kulinarski talent prirođen, hajde da se držimo toga. U mojoj obitelji Milan ima najizrazitiju sklonost ka hrani, ali ne nužno u kuhanju. Njegov se talent više odnosi na tamanjenje sve hrane koja nije bila dovoljno brza da mu pobjegne.

 

No dobro, u one dane kada mi kuhamo, važno je držati se osnovnog principa: keep it simple, ili budimo jednostavne. Ja sam odrastala uz nonu koja i objed počela spremati još od ranog jutra: juhe, umaci, pečenke,  nerijetko bi se i kakav kolačić zatekao u pećnici. No, danas su druga vremena i tko još ima vremena kužinavati po cijele dane, osim ako nije neka posebna prigoda. Kada umorne stignete s posla, posljednje što želite je stajati uz štednjak. Kućna dostava hrane može biti povremeno rješenje i dobrodošao odmor, ali ta opcija niti je jeftina, a nije baš ni najzdravija. Evo nekoliko savjeta kako pripremiti zdrave, a opet brze i ukusne obroke.

 

Planirajte! Uz nedjeljnju kavicu u miru isplanirajte što će biti na kućnom jelovniku u narednom tjednu. Ubilježite jela i prema tome planirajte kupovinu namirnica. Ovo će vam, vidjet ćete, uštediti i novce i trud.

 

Kupujte na tržnici! Osim što ćete gotovo sigurno od kumica na placu dobiti domaću, netretiranu hranu, svježe voće i povrće ne možete baš predugo skladištiti i držati u hladnjaku, pa ćete – čak i u one dane kada vam se ne kuha ipak posegnuti za smočnicom, tek toliko da vam onaj krasni mladi grašak ne i načisto propao.

 

Kuhajte unaprijed! Kada pripremate sve te slasne umake, šalše i juhice – uvijek napravite veću količinu od one koja vam je tog dana potrebna. Višak jednostavno stavite u zamrizivač i prvom prigodom kada vam nedostaje volje ili vremena – izvadite porciju, eventualno je dopunite nekim brzinskim prilogom (mali savjet: pire od cvetače je naprosto božanstven! Uz kockicu maslaca i jedan protisnuti češnjak cvjetača će odlično zamijeniti krumpir, a zdravija je u kombinaciji s mesom) i eto savršenog ručka. Dakako, vodite računa da ni u hladnjaku ili zamrzivaču jelo nema baš neograničen rok trajanja.

 

I, najvažnije: opustite se! Ponekad zamolite partnera ili čak vaše tinejdžere da se sami okušaju u kulinarskim čarolijama. Pečeno jaje uz dobru salatu – pa i to je zdrav, zasitan obrok, zar ne? A i buduće supruge vaših sinova će to svakako znati cijeniti ;)

 

Stojte mi dobro, drage moje, do slijedećeg pisanja!