BLOG

O kuhanju ljeti

Dok vam ovo pišem, vani je 40 stupnjeva i čak ni ptice ne lete od vrućine. Zrak stoji i vrućina je nepodnošljiva. Sa svih strana smo bombardovani kako se zaštiti, kada ne ići vani, koliko tekućine piti i koje je boje meteoalarm danas.

 

Tražim, tražim i nikako da pronađem bar jedan savjet o tome kako skuhati objed za obitelj na ovakvim vrućinama, a ne onesvijestiti se. Obitelj velika poput moje (i k tome Milan koji jede za još dvije odrasle osobe) mi ne ostavljaju preveliku mogućnost da često tjednom naručujemo dostavu hranu, prosto jer je – preskupo.

 

Pa kad već nisam pronašla dobar savjet na internetu, odlučila sam da s vama podijelim svoje iskustvo. Ja vam, naime, na ovakvim „elementarnim nepogodama“ (a što je 40 stupnjeva Celzijevih u hladu drugo nego nepogoda) zapravo za kuhanje čekam – vikend. Ili, naravno, neko bar blago zahlađenje. A onda, u kasnu večer kuham veće količine tipično ljetne hrane – umake od rajčica, juhe, grašak, ukratko sve ono što se može zamrznuti.

 

Potom hranu podijelim na porcije, pakujem i zamrzavam. Potom u ovakvim paklenim danima samo pripremim salatu, tjesteninu ili rižu. Stotinu puta do sada me ovakva praksa spasila, vjerujte mi na riječ.

 

Na prvom mjestu – spašava me od stajanja uz štednjak. Ma kakvu klimu imali, priznat ćete da kuhanje ljeti i nije baš najzabavniji kućanski posao kojeg se možete sjetiti. Drugo, na ovaj način mogu puno bolje planirati velike kupovine, a kako je mahom povrće u pitanju, većinu toga kupujem na pijaci. Logično, tako i štedim. U prilogu štednji ide i to da su nedjeljne tarife struje jeftinije...

 

Em smo jeli, em smo uštedjeli. A tu je i ona raspodjela poslova po članovima obitelji o kojoj smo već pričale. Pa ako je dan vreo kao današnji, zalihe iz zamrzivača se ispraznile, a vama se ne kuha – znate što vam je činiti J Naručite, ali ne iz restorana, nego od dragih ukućana!

 

Do slijedećeg pisanja, drage moje, stojte mi dobro!