BLOG

O ljepoti i kozmetici

Drage moje, družimo se evo već godinu dana i sigurna sam da već znate da su meni ušteda i praktičnost važni. Na obitelj od 6 članova, a toliko nas je – slovom i brojem – u našoj kući, ekonomičnost je, po važnosti, odmah iza ljubavi i razumijevanja.

 

Kad počnem sa planiranjem raspodjele kućnog budgeta, pa dok stignem do svojih potreba (a svaka od nas ih ima!), već je u “kasici” ostalo vrlo malo ili ništa na raspolaganju. A koja to žena ne želi biti njegovana i priuštiti sebi i one stvari koje baš nisu pod stavkom “mora”? Ma to vam kažem – nijedna!

 

No, dobra je stvar i to što ja čvrsto vjerujem da je ljepota svuda oko nas i da se priroda pobrinula za sve. Nikada nisam bila pobornik preskupih preparata i ne vjerujem da se bora ili strija možete riješiti preko noći magičnim formulama. Uzgred – zapravo se svojih bora ne bih voljela ni riješti, jer je u njima zapisana cijela jedna divna povijest. No, o tome ćemo drugi put, jer ova tema zaslužuje cijeli jedan tekst, ne samo rečenicu :)

 

Stoga vrlo često koristim svoju kuhinju kao najbolji kozmetički salon i najekskluzivniju parfumeriju. Jeste li, drage moje znale da će vas malo taloga od kave utrljanog ispod očiju riješiti podočnjaka? Ili da kamilica posvijetljuje kosu čak i za nekoliko nijansi? Žene u Grčkoj koriste masku za lice od jogurta i smrvljenih badema, koju na kraju skidaju ispirući je ružinom vodicom. Maska za lice može se napraviti i kombiniranjem jogurta s medom i limunovim sokom. Prirodni jogurt i prirodni kefir bogati su probiotičkim mikroorganizmima, mikrobima neophodnim za naše zdravlje. Prijesno kravlje mlijeko može djelovati kao hidratantna krema i piling. Ono kožu čini mekanom i glatkom, i oslobađa je neugodne suhoće.

 

U drevnom Egiptu sapuni nisu postojali pa su se Egipćanke kupale u mješavini ulja, miomirisnih cvjetnih parfema i limete. Koristile su primjerice cvijet kane, cimet, ljiljane, peruniku (iris), pupoljke i latice ruže, gorke bademe… Zbog toga je njihova koža uvijek imala ugodan miris. Obzirom da je bjelanjak bogat bjelančevinama/proteinima, jaja su izvrsna za kosu. Maska za kosu može se napraviti samo s jajima ili se jaja mogu izmiješati s medom ili s maslinovim uljem ili s limunovim sokom. Možete napraviti masku za kosu od jaja, dvije žlice kokosovog ulja i dvije žlice svijetlog sezamovog ulja (od sirovih sjemenki sezama).

 

A o kokosovom bih vam ulju mogla pričati satima! Izvrsno je i unutar i izvan tijela – možete ga koristiti i kao iznimno zdravu masnoću kojom ćete olakšati skidanje onih par kilograma koje skupimo preko zime, ali je i najbolje sredstvo za njegu kože tijela koje sam ikada isprobala! Teglica s ovom čudesnom namirnicom se seli iz naše kuhinje u kupatilo, pa natrag i sve tako ukrug.

 

Dakle, drage moje – najefikasnija sredstva za njegu i ljepotu su u našim frižiderima i smočnicama! Svakako ćete ih kupiti u tjednim ili mjesečnim nabavkama, pa zašto ih onda ne iskoristiti na najbolji mogući način? Ne libite se isprobati, potražiti nove načine korištenja i, obavezno, podijeliti to sa mnom i ostalim prijateljicama!

 

Do slijedećeg pisanja, dobre i drage moje, stojte mi dobro!