BLOG

O LJETNIM VRELINAMA

Dobro, slažem se – u pravu ste kada kažete da je ljeto i da ljeto i treba da bude vrelo. Ako imate ispod 20 godina, možda bi najbolje bilo da sada prestanete čitati ovaj tekst: znam da vam ljeto i sunce gode i znam da ćete naći način za osvježenje. I, vjerujte mi na riječ, radujem se zbog vas <3

 

Ipak, ako na ovim vrelinama morate a) otići na posao; b) skuhati ručak; c) oprati i ispeglati veš; d) pospremiti kuću ili e) sve od navedenog (što je najčešći slučaj), sigurna sam da ste proteklih 7 dana najmanje jednom... Hm, pa recimo da niste imali baš najljepše riječi za toplotni udar koji nas je snašao.

 

Već danima je teško misliti i disati, a kamo li se ozbiljnije posvetiti svim i svakakvim obavezama koje vas u danu čekaju. Znam da vam sada neću reći ništa revolucionarno, novo, niti nešto što već niste čule, vidjele i pročitale, ali zaista želim da podsjetim i vas i sebe na jedinu moguću opciju: usporite! Dok neko ozbiljnije osvježenje ne prođe kroz vaš kraj, molim vas da se sjetite da se ukućanima neće ništa dogoditi ako ovih dana za ručak budu imali svježe i na brzinu pripremljene povrtne ili voćne salate umjesto kuhanog obroka u tri slijeda. Naprotiv, baš su salate te koje treba konzumirati na ovim vrućinama, kako biste mogli funkcionisati. Pod uslovom da je, ikome, do hrane na ovim temperaturama. Nadalje, ono na šta nas modna industrija uporno zaboravlja podsjetiti da za „ljetni šik“ i materijale koji su najudobniji na 30+ zapravo ne trebate nikakvo posebno peglanje, čak naprotiv: dovoljno je da u rublje pri pranju dodate kvalitetan omekšivač (NARAVNO da ovdje mislim na prvom mjestu na Teta Violeta omekšivače), dobro ga rastresete prije sušenja, sa sušila skinete nešto prije nego li je potpuno suho, lijepo složite i – voilà! Majice i haljinice su (skoro pa) savršene za nošenje i bez peglanja. Popodneva iskoristite da se sakrijete u neku duboku hladovinu, po mogućnosti prirodnu ili uz vodu, jer, sjetite se – vrlo vjerovatno vam ni noć neće donijeti neko ozbiljnije zahlađenje. Ovih dana temperature ne padaju ispod 25 čak ni u kasne noćne sate, a organizmu iscrpljenom od cjelodnevne žege to zacijelo nije neka posebna radost. Olakšanje – da, ali nedovoljno da profunkcionišemo u potpunosti. Naposlijetku, pa ko bi još u 2 ujutro prao, čistio i peglao?!

 

Suncu se, molim vas, ne izlažite više no što trebate, čak ni ako ste među sretnicama koje ovo čitaju na nekoj plaži ili visokoj planini. Znam da vam to izgleda i nemoguće i daleko – ali koža pamti. Alergija na sunce je sve više, a i sama sam među onima koji je imaju, i vjerujte mi kad vam kažem da to nije baš najljepše iskustvo kroz koje ćete proći.

 

Tekućinu pijte u što većim količinama i pazite na temperaturu onoga što pijete. Ako mislite da će vas samo nešto sa puno leda osvježiti, pokušajte popiti samo jednu šoljicu mlakog čaja, recimo zelenog, čak i ako vam je to nezamislivo na ovoj temperaturi. Razlika je upravo nevjerovatna!

 

Na kraju, gdje god bile i šta god radile, sjetite se – zdravlje je, ipak, na prvom mjestu. Sve drugo nas može, a vrlo vjerovatno i hoće, sačekati. 

 

 

Do slijedećeg pisanja, dobre i drage moje, stojte mi dobro i – usporite!