BLOG

O malim kućnim trikovima

Na tisuće knjiga su do sada napisane sa milijunima različitih savjeta za domaćinstvo. Sve su, sigurna sam, korisne – neki manje, neki pak više, no jedina „knjiga“ na koju se ja oslanjam kada mi je potrebno malo, kućno čudo su – savjeti naših baka i mama. Najčešće baš oni pomažu kada nam je pomoć potrebna.

 

Iako to često radim, ovoga bih puta s vama podjelila nekoliko onih koje sam sama isprobala, jer dobrih savjeta nikad nije dosta! Pozdani su, praktični, štede i vrijeme i novce, a neki i energiju.

 

Čaše uklještene jedna u drugoj

Takve čaše najlakše ćete razdvojiti ako donju uronite u toplu vodu, a u gornju pustite mlaz hladne vode.

 

Napukli tanjur

Ako vam je napukao tanjur nekog porculanskog servisa, pokušajte ga spasiti tako da ga prokuhate 15 minuta na laganoj vatri u mlijeku (tako da mlijeko prekrije tanjur). Kad se mlijeko osuši na tanjuru se neće vidjeti oštećenje.

 

Zalijevanje cvijeća kad niste kod kuće

Staklenku od soka ili vode napunite vodom, zatvorite krpicom i okrenite ju okomito te vrh zakopajte u zemlju u tegli. Cvijeće će imati vodu i samo će se zalijevati dok ste vi na godišnjem odmoru.

 

Brušenje noževa

Ako tupim nožem nekoliko puta prerežete svjež krumpir, vaš nož će biti osjetno oštriji. Nož možete naoštriti i tako da ga nekoliko puta povučete po donjem rubu porculanske šalice ili tanjurića.

 

Učvrstite držak bata za meso

Ako imate osjećaj da je držak bata za meso labav, ostavite ga na više sati u vodi. Drvo će se napiti vode i držak će opet biti čvrst.

 

Otvaranje staklenki

Staklenku ćete najlakše otvoriti ako je okrenete tako da je poklopac okrenut prema dolje i uronite ga u vruću vodu. Kratko pričekajte i bez problema ćete otvoriti staklenku.

 

Nadam se da će vam ovi savjeti biti od koristi, makar onoliko koliko su bili i meni! Rado bih čula i pokoji savjet iz vaših riznica kućnih mudrosti.

 

Do slijedećeg pisanja, drage moje, stojte mi dobro i zdravo!