BLOG

O MUDROJ KUPOVINI

Ah taj shopping! Ako već trebam biti dio nekog stereotipa, a priznat ćete da je teško izbjeći šablone u koje nas često stavljaju, onda neka to bude kupovina. Volim shopping i točka!

 

No, davno su prošla vremena kada sam mogla kupovati, a ne razmišljati baš u svakom trenutku o ograničenjima u kućnom budžetu. Sa nas šest u kućanstvu (doduše, Milana komotno mogu računati pod troje), svaku paru tri puta prevrnem prije nego li je potrošim. Znate već o čemu pričam. E sad, kako je nemoguće izbjeći sve te sezonske, velike kupovine – djeca rastu, a raste i Milan, samo ne u visinu – svoje sam kupovine počela daleko mudrije planirati.

 

Recimo, odjeća. Neminovno je kupiti, ali mora li to baš biti istog trenutka kada stigne u trgovine? Ne mora, dakako. Sniženja su sve veća, a i sve češća. Nedavno sam kupila jedan džemperčić koji mi se dugo sviđao po, vjerovale ili ne, čak sedamdeset posto nižoj cijeni nego li je koštao kada sam se tek zaljubila u njega. Ljubičasti, nego šta, dobro ste to pretpostavile. Čekala sam, eto, i dočekala. Sad nam trgovine nude ne samo sezonska, nego i sniženja na polovini sezone. Dakle, praktično je moguće kupiti komad odjeće po znatno nižoj cijeni od početne svega par tjedana nakon što nove kolekcije stignu u trgovine. Važno je samo se malo strpiti i – planirati. To napominjem samo za slučaj da vam je važno što je i kada stiglo – meni osobno se čini da se ta moda mijenja i ponavlja dovoljno često da vam one cipele iz ormara koje volite, a niste ih baš stigle čestito ni iznositi, već slijedeće sezone mogu biti apsolutni modni hit. Pa čemu onda trošiti novce na nešto što se ponavlja svake dvije, tri godine?

 

Ono na šta ne treba žaliti novce je – hrana. A i tu je moguće uštediti. Kako? Pa lako! Vikend akcije u trgovačkim centrima obavezno pratim i prema njima planiram što kuhati narednog tjedna. Vrlo rado i vrlo često skoknem i na plac – ne zaboravite da svaka vaša kupovina na tržnici pomaže malim, domaćim poljoprivrednicima. Isto je i sa kućanskim potrepštinama: mudro rasporedite vašu kupovinu prema ponudi i sniženjima u različitim trgovinama, kojih je danas uistinu mnogo, i neizostavno obratite pažnju na domaće proizvođače. Moje iskustvo kaže da su ovi proizvodi cjenovno pristupačniji, a najčešće su kvalitetniji od onih uvoznih. Naposlijetku, svaka odluka o kupovini domaćeg nosi dvostruko dobro: i uštedu i podršku proizvodnji. Obiteljska pakovanja su uvijek mudro rješenje, ne libite se kupiti ih čak i ako vaša obitellj nije tako brojna kao, recimo, moja. Deterdžent za suđe će vam uvijek trebati, a bome i onaj za rublje ili toalet papir. Čemu onda kupiti minijaturna pakovanja, kada su ona veće kudikamo ekonomičnija?

 

Nešto poput viška novca ne postoji, pogotovo u današnja vremena. A i kad se, kojom sretnom zgodom, pojavi, lako ga je potrošiti! Na putovanje, recimo. Makar neko malo, malecko, preko vikenda. Ili na ručak u restoranu. Zašto da ne, hajde da se malo odmorimo od kuhanja! Stoga, drage moje, odluke o kupnji dobro isplanirajte i mudro kupujte. Gdje ima volje, ima i načina.

 

Do slijedećeg pisanja, lijepe moje, stojte mi dobro!