BLOG

O nerviranjima

Toliko je danas razloga da se u jednoj jedinoj sekundi iznerviramo i naljutimo, da je (skoro pa) upitno da li postoji nešto čime bismo to spriječili. 

 

Od kuće do posla, čitanja vijesti, odlaska u dućan ili plaćanja računa - na svakom je koraku neka prilika od koje će nam zacijelo skočiti tlak. I to bar jednom dnevno, a najčešće i puno češće. I što onda? Obično nam sitnice pokvare čak i onaj dan koji je, na samom početku i kroz jutro, izgledao sjajno. Bilo da se radi o svakodnevnici ili pogledu u budućnost, razmišljanju o prošlosti – sve smo, na žalost skloniji da vidimo loše prije nego dobro. S pravom, rekli bi. 

 

Dobro, reći ćete, ništa novoga. Tako je, ništa novoga. No, je li dovoljno da se pomirimo s ovim i kažemo sebi: “Tu ništa ne mogu napraviti”? Ma bravo – naravno da nije! Nedavno sam pročitala rečenicu koja me oduševila. Kaže, otprilike, ovako: Ne nervirajte se. Ili, ako baš želite, nervirajte se, ali imajte na umu da će vam nerviranje oko nečega na što ne možete utjecati pomoći onoliko koliko žvakanje žvakaće gume može pomoći da riješite matematički problem. Drugim riječima, nikako.

 

Svatko od nas ima svoj način da se nosi sa stresom. Kod nas doma je to prilično šaroliko: jedno se dijete zatvara u sobu, drugo izlazi s prijateljima, Dida gleda turske sapunice, Zlatko čita, Milan jede, a ja poslujem po kući. Znamo što nam može pomoći, ali ne da se NE NERVIRAMO, nego da se – kad smo se već iznervirali – opustimo. A kako drugačije?

 

E pa i za to ima lijeka. Recimo, razmislite samo da li pomaže to što vas nervira loše vrijeme koje se, preko svake mjere, odužilo? Da li će nebo biti plavlje a temperature više ako, čim se ujutro probudite, pomislite “Oh, evo ga još jedan tmuran dan!”? Neće, naravno. No, ako pomislite kako je ovo još jedan dan manje koji nas dijeli do proljeća, zacijelo ćete se osjećati bar malo bolje. Ako čekate u predugačkom redu da biste platili neki račun, nerviranje vas neće “pogurati” tri mjesta naprijed, ali će vam svakako “pomoći” da se ostatak toga dana osjećate lošije i ne primijetite stvari koje bi vas razveselile. To mogu biti sitnice: osmijeh i ljubaznost službenice kada ste konačno došli na red, prve mimoze kod uličnih prodavača ili odličan film koji se baš te večeri prikazuje na TV-u. 

 

Pokušajmo samo malo okrenuti način na koji promatramo svijet. Da li će to što sam iznervirana ili ljuta pomoći da se neke stvari promijene? Da li će djeca ranije izaći iz puberteta, kuća se sama pospremiti, ručak skuhati ili će vrijeme biti ljepše? Kad već znamo da neće, hajde da u danu i svim prilikama oko sebe počnemo tražiti stvari koje nas uveseljavaju. Ako ih nema, uvijek ih možemo same napraviti. Kupite te prve mimoze koje ste vidjele i stavite ih u lijepu vazu. Nazovite najbolju prijateljicu i otiđite na kavu, ali se dogovorite da ćete danas pričati samo o lijepim stvarima. Počnite planirati proljetno putovanje ili ljetnji odmor, jer su tu – iza ugla. Volite sebe i ljude oko sebe. 

 

Naravno, sve ovo neće pomoći da se neki problemi trajno riješe, ali ći svakako vama dati više energije, volje i snage da se uhvatite u koštac s onima koje možete riješiti. Za one koje ne možete će se, vjerujte mi na riječ, vrijeme samo pobrinuti. Nervirali se vi ili ne. 

 

Stoga, drage moje, pogled usmjerite na dobre stvari. Danas jednu, sutra će ih biti već dvije, a za koji dan će vas jutro dočekati sa pregrštom stvari koje će vas radovati. Jer, svi to znamo, dobre energije prizivaju još bolje. I tako u krug!

 

Do slijedećeg pisanja, dobre i drage moje, stojte mi dobro!