BLOG

O njegovanju prijateljstva

Kada "skupite" određene godine podrazumijeva se da ste skupili i određena iskustva, radosti i tuge, neka materijalna dobra i daleko više duhovnih,  bore i kilograme (mada ovo posljednje naravno i ne mora). Sve se nekako umnožava, osim jedne kategorije: prijateljstava.

 

Ne govorim, dakako, o poznanstvima, jer se i ovaj broj sa godinama uvećava, nego o stvarnim, pravim i bliskim prijateljima. Onima s kojima se čujete na dnevnoj bazi, viđate makar na tjednoj, odlazite na zajednička putovanja, slavite Nove godine i rođendane.

 

Kako vrijeme odmiče, neka prijateljstva se gase, neka mijenjaju svoj oblik. Internet i sve društvene mreže su nam omogućile da neka stara prijateljstva obnovimo, poneko učvrstimo. No, kako vrijeme prolazi, a naše obveze bivaju sve veće a slobodnog vremena imamo sve manje – neminovno se događa i da se rjeđe čujemo i viđamo s prijateljima. Upravo u tome i jeste "kvaka": prijateljstva i prijatelji koji su čvrsti će i ove krize prebroditi bez problema i promjene u odnosima. Ona, pak, prijateljstva koja nisu toliko snažna će se ugasiti ili prestati biti intenzivna.

 

Danas vam želim pisati o ovim prvima, koja sve izazove prebrode na način da se još više i bolje učvrste. Takvih je malo i, zapravo, dobro je da je tako. Ta kako bismo odjednom održavali pet, sedam ili deset prijateljstava kada ima dana kada, zbog svih obveza – obitelji, posla... - nemamo vremena ni za sebe? No, ta malobrojna koja prođu kroz sito i rešeto životnih iskustava i situacija (i lijepih i onih manje ugodnih) su stvarni dragulji i ukrasi koji i nas i naše živote čine ljepšim, boljim i zadovoljnijim. Ima li što bolje od toga da u svakom trenutku, bio on radostan ili tužan, znate da na dohvat imate onog jednog pravog prijatelja ili prijateljicu s kojim ćete taj trenutak podijeliti? Takvi nam ljudi radosne trenutke množe i uvećavaju, a s nama na pola dijele teret onih manje ugodnih i tako nam olakšavaju tuge i razočarenja.

 

Sigurna sam da svaka od vas koje upravo sada čitate ove redove ima po jednu takvu osobu u životu. Onu za koje ste sigurne da će vam uvijek biti pomoć, utjeha i radost. Stoga, drage moje, takva prijateljstva i te osobe čuvajte kao malo vode na sredini dlana. Ne čekajte da imate više vremena za njih – nazovite ih odmah, recite im koliko vam znače i koliko bi vaša svakodnevnica bila manje zanimljiva i uzbudljiva da nema njih. Ili, još bolje: koliko već danas otiđite do njih, čvrsto ih zagrlite i zahvalite. Jer, ona prijateljstva koja su godine  i iskustva filigranski izbrusile tako da su se pokazala u svom najljepšem obliku i svjetlu su ona koja zaslužuju našu pažnju i svu toplinu i dobrotu koju im možemo pružiti.

Prosto stoga jer naš život čine kvalitetnijim, a svijet ljepšim mjestom za življenje.

 

Do slijedećeg pisanja, dobre i drage moje, stojte mi dobro i volite svoje prijatelje!