BLOG

O omekšivačima rublja

Znate već i bez mene da svaki proizvod koji koristimo u domaćinstvu možete koristiti na još najmanje deset različitih načina. Danas ću vam pisati o tome kako u svom domu možete iskoristiti omekšivač za rublje.

 

Dakako, bez dobrog omekšivača ni rublje ne bi mirisalo onako kako mi želimo, niti bi bilo mekano i podatno za peglanje, ali jeste li, drage moje, znale koje su druge situacije u kojima ćete – evo da se kladimo – biti zahvalne što postoji.

 

Osvježava prostor

Ne morate kupovati skupe osvježivače prostora kada imate omekšivač za rublje! Jednostavno napravite mješavinu sa vodom u omjeru 1:3 (omekšivač : voda) i sipajte u bocu sa raspršivačem. Ovim uvijek možete poprskati zavjese, tepihe i namještaj i brzo neutralizirati neprijatne mirise poput duhanskog dima ili pare iz kuhinje, a ovim možete osvježiti i unutrašnjost automobila. Jednostavno, zar ne?

 

Uklanjanja statički elektricitet

Nekoliko kapi omekšivača ukloniti će statički elektricitet sa površina u vašem stanu i tako smanjiti količinu prašine koja se ,,lijepi''. Jednostavno sipajte 2-3 kapi omekšivača direktno na suhu krpu i s njom prebrišite police, TV i druge plastične predmete.

Znate onaj osjećaj kad vas na dodir tepiha „štrecne struja“? E to možete izbjeći istom mješavinom. Pred spavanje poprskajte tepih i ostavite da se osuši preko noći. Bitno je da nitko ne hoda po njemu dok je vlažan. Naravno, ne preterujte. Ne treba da natopite tepih već samo da ostane blago vlažan.

 

Uklanja mrlje od kamenca

Malo koja od nas se nije susrela sa mukom skidanja mrlja od kamenca sa staklenih površina. Omekšivač će vam ovaj posao učiniti lakšim. Utapkajte ga spužvicom direktno na mrlje i ostavite da odstoji desetak minuta. Potom obrišite omekšivač vlažnom krpom i isperite. Čudesno lako, nije li?

 

Omekšava četke za bojenje

Proljeće je i pravo vrijeme za osvježenje životnog prostora. Spremate se za bojanje zidova, ali ste upravo otkrile da su četke tvrde i skorene. Nema mjesta panici. Samo ih potopite u vodu u koju ste sipale nekoliko kapi omekšivača na nekih pola sata i problem je riješen!

 

Nadam se da sam vam otvorila neke nove ideje smiley

 

Do slijedećeg pisanja, stojte mi dobro, čilo i veselo!