BLOG

O OPUŠTANJU

Nije nikakva tajna, niti se događa samo nama, da živimo sve brže: dani su nam sve kraći za sve obveze koje moramo (ili bar mislimo da moramo) završiti, a noć je sve manje dovoljna da se pošteno odmorimo. Pa ustajemo sve umornije, sve što trebamo obaviti obavljamo sa sve manje energije, a samim tim i sporije. Onda to ostavljamo za sutra, uz sve ostalo, i tako u krug.

I što je rezultat? Manje uživamo i u sebi i u svijetu oko sebe.

A mora li baš tako? Ma ne, naravno. Vi zadovoljne, vi odmorne, vi koje imate vremena da primijetite da su vrbe olistale, vi koje uživate u malo duljim danima – eto, to mora, a ostalo... Pa, za ostalo ima vremena.

Ali, kako da to postignemo? Za početak, ne morate skuhati baš sva tri dnevna obroka. Suprug, partner, vaši klinci koji su već adolescenti povremeno mogu skuhati nešto za vas. OK, možda će to biti samo jaja i salata, ili jelo neće biti... hm, pa recimo kao da ga je napravio super chef, no dobro. Praksa čuda čini. Što im češće budete predavali kuharsku palicu i davali više „prostora“ u kuhinji da budu kreativni, to će i jela biti ukusnija. A vi odmorniji.

Nadalje, ispeglati svaku jastučnicu i posteljinu, krpu ili stolnjak i nije baš prioritet. Ukoliko odaberete dobar omekšivač rublja, a oprani veš doooooobro protresete prije nego ga stavite na sušenje i lijepo složite nakon toga, skratit ćete sebi listu što sve peglate, a uštedjeti vrijeme. I biti odmorniji.

Jeste li i vi, kao i ja, „kućni organizatori“? Organizirate li svojim ukućanima sve – od slobodnog vremena, preko zagublljenih ključeva i knjiga, do obiteljskih druženja i rođendana? Ma da, to sam i mislila. Možda je vrijeme da, konačno, postavimo stvari na svoje mjesto i raspodijelimo organizacijske aktivnosti na jednake dijelove. Ostali će članovi obitelji konačno preuzeti svoj dio odgovornosti, a vi ćete biti odmorniji.

Za slučaj da se pitate što s ušteđenim vremenom: pozovite prijateljicu i izađite u šetnju. Popijte kavu u finom kafiću i prelistajte časopise i magazine. Pa čak i same, zašto da ne? Otiđite konačno na tu masažu koju planirate već tjednima i mjesecima, pustite da netko drugi brine o vama. Pokupite hrpu kataloga putovanja iz turističkih agencija i planirajte odlazak na neku egzotičnu lokaciju. Pa makar i ne otišle, maštanje je super. I pouzdano opušta. Ili, jednostavno, ne planirajte: odlučite u trenutku što ćete učiniti, a što vas opušta.

Ukratko, naučite da odvojite vrijeme samo i isključivo za sebe. Najmanje jednom u tjednu budite samo svoja, udahnite ljubav i izdahnite nemir – radite ono što vas usrećuje. Naučite da obveze prepustite drugima i da se ne mora sve baš sada, baš odmah i baš savršeno.

Upravo su male nesavršenosti ono što život čini bogatim, zanimljivim i veselijim.

Do slijedećeg pisanja, dobre i drage moje, budite mi sretne i – opuštene.