BLOG

O PLODOVIMA PRIRODE

Evo nas opet u onom divnom periodu godine: ljeto je (skoro) na svom vrhuncu i sve oko nas je puno boja, mirisa, okusa ljeta koji nam se, prosto, lijepe za nepce.

 

Oduvijek, otkako znam za sebe, sam željela baš ovo doba godine nekako zaustaviti, zarobiti ga. Kada nas sustignu zimske magle i minusi – baš je ovo taj period o kojem razmišljam da bih se utješila i nekako „pregurala“ kroz sive dane. Da vidim ruke, koliko vas je takvih? M-hm, tako sam i mislila J

 

Mislila, mislila – i napokon se sjetila! Naravno da postoji način da ljeto bar malo duže zadržimo. I to ne samo malo duže: upornije među nama to mogu protegnuti i na cijelu godinu. Kako? Jednostavno! Prikupljanjem divnih plodova koje nam priroda sada obilato daruje. Pronađite najljepše maline, jagode ili višnje, očistite, razdijelite u porcije u kesicama i ubacite u zamrzivač. Duge večeri iskoristite tako da od izdašnih i suncem ugrijanih plodova napravite domaći đuveč koji u zamrzivaču možete čivati i po nekoliko mjeseci. U teglicama džemova i marmelada ostavite samo vaš komadić ljeta koji ćete izvući iz smočnice u neko sumorno jesenje popodne. U svakom odlasku na tržnicu planirajte kupovinu bar pola kilograma ili kilogram sezonskog povrća i voća namjenski – da ga spremite. Nebrojeno je mnogo načina kako to napraviti: sušiti, peći, kuhati i zamrznuti, a evo i jednog meni posebno dragog recepta moje bake. Garantira odlično raspoloženje, a i savršen je dodatak raznim kolačima! ;)

 

Potrebno vam je:

 

Jedna tegla od 3 kg

2 kg višanja, krupnih i sočnih

1-1,5 kg šećera

3 vanilin šećera

Provjereno dobra (najbolje domaća) rakija

 

Višnje očistite od peteljki, operite ih, pa stavite u teglu. Pospite šećerom, vanilijom i zalijte rakijom. Teglu držite na suncu najmanje 40 dana ili, još bolje, čitavo ljeto. Povremeno jako protresite teglu, ali je nemojte otvarati niti miješati.

 

Nakon što je odstajala, višnjevaču procijedite, uspite u boce i - uživajte!

 

Do slijedećeg pisanja, dobre i drage moje, stojte mi dobro i veselo!