BLOG

O pripremama za proljeće

Sigurno ste već, s prvim dolaskom toplijih dana, pročitale bar jedan članak koji vas upozorava na posljedice stanja koje se naziva “proljetni umor” i savjetuje vas kako ga se riješiti.

 

Ukratko – proljetni je umor opća iscrpljenost organizma nakon zime, uzrokovana u najvećoj mjeri neadekvatnom prehranom tijekom mjeseci u kojima nema dovoljno raznovrsnih, svježih namirnica koje mogu zadovoljiti potrebu organizma za vitaminima i mineralima. Pa onda kišemo, kašljemo, pospane smo, trebaju nam litre kave da se razbudimo i sve tako redom. Umor i točka.

 

Ja sam vam, drage moje, nekako oduvijek preispitivala sve što pročitam, pa tako i ovo. Naravno, istina je da naša prehrana tijekom zime ne nalikuje na sve one slasne proljetne i ljetne obroke, kada svega ima u izobilju, no i namirnice koje su nam dostupne u ovo doba godine su i raznovrsne i bogate svime što naše tijelo čini jačim i priprema ga za ulazak u kalendarsko proljeće.

 

I, što je najbolje, upravo sad je sve povrće, pa i voće, dostupno po cijenama koje nisu pogubne za naš kućni budget, kao što je to slučaj u rano proljeće.

 

Uzet ću vam za primjer kelj. Malo koja povrtnica ima toliko dobrih strana poput njega: nekih važnih minerala i vitamina, poput magnezija ili vitamina C, ima čak i 200% više od onoga što nam je dnevna preporučena doza. Jeftin je, a ima li što slasnije – recite pravo - od finog variva od kelja sa malo suhoga mesa, tek da zamiriše i dvije, tri kapi limuna? A i “na žlicu” je, što je nama domaćicama uvijek važno. Pa kupus – bilo svježi ili kiseli, pa k tome poriluk, matovilac, zelena salata, jabuke...

 

E sada, kad već znamo da nam za kojih mjesec ili tek malo više dana slijedi taj famozni “proljetni umor”, hajde da preduzmemo sve korake da nam se (u najboljem slučaju) nikako ne dogodi, ili da ga ove godine osjećamo tek usput. A to ćemo postići ako u pripremanje dnevnih obroka uključimo što više zelenog lisnatog povrća. Za slučaj da vam ukućani baš ne “mirišu” kelj ili zelje, ne brinite se: najbolji lijek izbirljivosti u hrani je – glad ;) Naravno, ne zaboravite i to da je hidracija cijelog organizma zimi jednako važna kao i ljeti.

 

K tome još iskoristite svaki trenutak lijepoga vremena bez padavina i prošećite, sami ili u dobrom društvu, i ožujak ćete dočekati ne mareći ni za umor ni za njegove posljedice, nego ćete na prvo pravo sunce izaći čile i vesele i pune dobre energije.

 

A to nam, priznat ćete, svima podjednako treba.

 

Do slijedećeg pisanja, dobre i drage moje, stojte mi dobro!