BLOG

O sezonskom pospremanju ormara

Iako su vrućine ovih dana tolike da više djeluje kao da smo u sred srpnja, a ne u drugoj polovini prvog jesenjeg mjeseca, smjena sezone nam je pred vratima, doslovno. Još koji dan, i eto nama osvježenja! Ne, ne, nemojte me pogrešno shvatiti: volim ja sunce i tople vedre dane.

 

Nekad sam znala reći da bih dala cijelu zimu za sat ljeta. No s godinama se koješta mijenja, pa i to. Sad se, iskrena da vam budem, radujem malo hladnijim danima. Pa juhice, kestenje, kauč i dekica... Ima tu čara, morate priznati. A svaka smjena sezone, naravno, nosi i smjenu garderobe i preturanje ormara. Osim ako niste među sretnicama koje imaju OGROMNE garderobere, znate točno o čemu govorim. A ponekad mi vrijeme (i sezona) tako brzo prođu da mi se čini da sam eto jučer preslagala odjeću iz zimske u ljetnu i, vidi vraga, već ovaj bih vikend trebala napraviti sve to isto – samo u obrnutom smijeru.

 

Sigurna sam, evo sad bih se zaklela, da bar polovina vas koje ovo sada čitate, navlas isto mislite. Pa kao ovaj ću slijedeći vikend, pa ipak ne bih – lijepo je vrijeme, s prijateljicom ću na kavu, skuhat ću zimnicu... Trista čuda i opravdanja. Ali 'ajde, šta se mora, nije teško.

 

Kad smo već odlučile da će to biti ovaj (ili onaj, onaj, onaj tamo) vikend, voljela bih s vama podijeliti nekoliko praktičnih savjeta za slaganje i sezonsko pospremanje ormara.

 

Da bi vam odjeća, ljetnja, tanja posteljina, laganiji pokrivači i sve ono što nećete koristiti u nastupajućoj sezoni, ostalo mirisno i, još važnije, da se ne bi baš jako pogužvalo, napravite ovako: u kutiju, vakumsku kesu ili prosto dok slažete odjeću na police, uredno ju složite i jednom redu; potom prekrijte slojem Teta Violeta papirnatih ručnika. U prskalici pomiješajte jedan dio omekšivača (Teta Violeta, daboma) sa tri dijela vode i lagano naprskajte ručnike. Na ručnike složite novi red odjeće, pa ponovite proces. Ne biste vjerovale koliko rublje, odjeća i krevetnina nakon ovoga zadržavaju divne mirise... A i u čas se ispeglaju!

 

A da biste u ormaru uštedile prostor i da bi dugo nakon slaganja ostao uredan, krevetninu slažite u pripadajuću jastučnicu, u nju stavite vrećicu sa sušenom lavandom. i tako pohranite u ormar. Ne samo da ćete uštedjeti (najčešće) dragocjeni prostor, nego će komplet posteljine uvijek biti na dohvat ruke, a već svi znamo koliko je lavanda umirujuća – u takvoj ćete krevetnini, vjerujte mi na riječ, slatko spavati i divne snove sanjati!

 

Naravno, pišite mi i o vašim malim kućnim čarolijama – prijateljice su sjajne za dijeljenje tih malih, korisnih stvari.

 

Do slijedećeg pisanja, drage i dobre moje, stojte mi dobro i zdravo!