BLOG

O UŠTEDAMA

A tko od nas ne bi volio da posjeduje tu izuzetnu i svake hvale vrijednu osobinu – znati štedjeti? Koliko je među vama onih koje mudro i pametno troše, da vidim ruke? Ma da, to sam i mislila ;)

Živimo u doba konzumerizma, to je činjenica. Svaka je roba dostupna, kupovati možemo svugdje i u svako vrijeme – internet nam je svaku trgovinu bilo gdje u svijetu učinio dostupnom. Ono što niste našli u lokalnoj trgovini ili obližnjem supermarketu, već za koji dan će, po istoj cijeni, stići na vašu kućnu adresu.

 

I to je, u načelu, dobro. Tržište je sve veće i konkurentnije, što kupcima ide na ruku. No, kako u moru šarenila odabrati baš one proizvode koji nam odgovaraju, a po povoljnoj cijeni? Kako uštedjeti?

 

Izgleda jako komplikovano, ali u suštni i uz malo discipline i volje i nije tako strašno. Na pravom mjestu – tu su akcije. Preko tjedna prikupite informacije o tome što je i gdje ovoga tjedna jeftinije, a takvih je na sve strane mnogo. Prikupite kataloge, pogledajte stranice, pratite Facebook. Napravite spisak onih namirnica i potrepština koje su vam neohodne za tjedan, dva ili čak mjesec. Sitnice ostavite za lokalne trgovine koje su, najčešće, skuplje od hipermarketa, ali nude komfor kupovine u kućnim papučama ili rade daleko duže od drugih. Zatražite kartice programa lojalnosti koju danas ima svaka ozbiljnija prodavnica. Skupljajte bodove i „tačkice“ koje će vam osigurati dodatne popuste na određene artikle. Na primjer, prije prošlogodišnjeg godišnjeg odmora sam skoro religiozno skupljala naljepnice za poznati brend putnih, iznimno kvalitetnih torbi, i naposlijetku je kupila po jednoj petini cijene koju bih inače platila. Oh la la!

Usvojite sve ovo kao svoju dnevnu rutinu. U prodavnicu odlazite po velike kupovine i sobom ponesite onoliko novca koliko vam za tu, planiranu, kupovinu treba. Kartice odtavite doma ili ih, u ekstremnijim slučajevima (a ne biste vjerovali koliko takvih slučajeva poznajem!), kreditne kartice ostavite osobi od povjerenja. Odaberite one trgovine koje vam nude najveće pogodnosti pri kupovini. Izračunajte koliko novca vam treba za dnevne potrebe – poput užine, kave ili soka – i točno toliko stavite u novčanik. Odvojite poseban račun (to je danas čas posla, možete to i od kuće napraviti) i na njega spremajte sav onaj novac koji biste, da ne planirate, potrošili i pozorno ga pratite. Već prvi mjesec će vam biti dovoljna motivacija da nastavite, obećavam. Ili, možda je ovo još najučinkovitija ideja, odaberite nešto što je trenutno izvan vaših finansijskih okvira – poput putovanja, komada tehnike ili namještaja, i neka vam ta cifra bude orijentir koliko ćete i do kada štedjeti.

 

A da je kamen po kamen palača, to već znamo, je li tako?

 

Do slijedećeg pisanja, dobre i drage moje, stojte mi dobro i – uživajte u uštedama!