BLOG

O voljenju svog tijela

Evo nama još jednog ljeta iza ugla... Ni okrenule se nismo, a već su portali i magazini puni članaka kako tijelo dovesti u formu i kako, baš ovog ljeta, pokazati isklesane trbušnjake i mišiće u kupaćem kostimu.

 

Odmah da se razumijemo, divim se discipliniranim ženama koje paze na svoju prehranu i redovito vježbaju. Pokušavala sam to toliko puta da točno znam koliko čvrste volje i odlučnosti treba za to. Svaka čast!

 

S druge strane, i ovo bih voljela snažno podvući: ideali ljepote, naročito kada govorimo o ženskom tijelu, su posljednjih godina zapravo nametnuti od strane modne industrije. To znamo. Znamo isto tako i da je ljepota u oku posmatrača. Drugim riječima: sve dok umijete voljeti sebe i ono što vidite u ogledalu, pouzdano znači i da uživate u (vlastitom) životu. Strije su samo putokazi našeg tijela koji pokazuju mjesta na kojima su bila naša djeca. I, kao takve, prelijepe. Bore označavaju mjesta i uspomene, one zbog kojih smo se smijale ili plakale (tuge su, nemojte to zaboraviti, važne jednako kao i radosti, prosto jer iz njih učimo vrijedne i važne lekcije). Kilogrami viška su pouzdan znak da smo isprobale svako jelo koje smo pripremile voljenima, obitelji i prijateljima. Tek toliko da bi se uvjerile da je najbolje ;)

 

I stoga, kada vas počnu uvjeravati da postoji idealna kilaža koja odgovara izvjesnoj tjelesnoj visini – molim vas ne vjerujte im. Hranite svoje tijelo i njegujte ga onako i onoliko da biste od njega napravile zdrav hram za zdravi duh koji vaše tijelo nastanjuje. Sreća i zadovoljstvo su jedine kategorije kojih se trebamo držati i svaka je sreća i svako zadovoljstvo upravo idealno za vaše proporcije. Pogledajte svoju djecu, partnere i prijatelje: da li, uistinu, mislite da je njima ključni faktor za ljubav prema vama činjenica da odlično izgledate u bikiniju ili ljetnoj haljini?

 

Ne bih rekla.

 

Ljubav dolazi kroz najrazličitije oblike, veličine i boje. Ljepota nije isklesana figura, nego količina ljubavi koju dajemo i primamo. I tačka.

 

 

Do slijedećeg pisanja, dobre i drage moje, stojte mi dobro i – uživajte u svojim tijelima!