BLOG

O ZAČINIMA

Ne znam za vas, drage moje, ali meni se oduvijek činilo da su začini ona tanka linija koja čini razliku između jela i – remek-djela! Kuhanje nije nužno umjetnost, kažu. Ukoliko si dovoljno umješna da zgotoviš nekoliko namirnica i spojiš ih u jedno jelo, eto od tebe kuharice!

 

No, ako shvatiš kako se te namirnice ljube sa nekim određenim začinom, u trenu postaješ pravi virtuoz. Godinama već uzgajam vlastite začine i kad god recnem i sjecnem svojom rukom posađen bosiljak, ruzmarin, mažuran ili rukolu zaista uživam. A sadnja začinskih biljaka i briga o njima je tako jednostavna. Sve što vam treba možete nabaviti u svakoj većoj trgovini – i sjeme i zemlju i prihranu. Sigurna sam da svaka od nas ima po koju saksiju na tavanu, u podrumu ili zavučenu negdje duboko u ormar. Na prvoj slijedećoj šetnji (odlično bi bilo ako je uz rijeku) prikupite i jednu kesicu kamenčića i oblutaka, i eto perfektne drenaže za vaš budući mali vrt. Nije vam potrebna velika okućnica niti bašta, pa čak ni balkon: osunčana je prozorska daska sasvim dovoljna da kreirate vaše malo, mirisno čudo. Ovo je vrijeme godine kada baš sve možete posaditi, zašto ga onda ne iskoristiti? Pored toga što će vaša kuća biti puna zelenila, važno je i to da je to zelenilo sasvim funkcionalno i, nadasve, korisno. Neusporedivo je bolji i ukusniji svježi začin od onog sušenog koji možete kupiti, a kad se tome pridoda i činjenica da ste začin same svojom rukom uzgojile, pa ima li većeg zadovoljstva?

 

U našoj klimi skoro sve uspijeva: od peršuna i korijendera do timjana. Začinsko bilje uzgajano kao sobno je uglavnom manje produktivno, to je činjenica, ali vam i dalje pruža mnogo ukusa u svežoj hrani koju pripremate. Oni koji, ukoliko ih uzgajate u prostoriji, najbolje uspijevaju su bosiljak (Ocimum basilicum), lovor (Laurus nobilis), francuski peršun (Anthriscus cerefolium),  

vlašac (Allium schoenoprasum), korijander (Coriandrum sativum), mirođija (Anethum graveolens),

marjoram ili mažuran (Origanum spp.), nana (Mentha spp.), origano (Origanum vulgare ssp. hirtum), peršun (Petroselinum spp.), ruzmarin (Rosmarinus officinalis) žalfija (Salvia officinalis) i timijan (Thymus spp). Sjeme za svaku od ovih čudesnih biljčica možete vrlo lako pronaći, a svako jelo pripremljeno s njima će biti začinjeno onim najvažnijim začinom – vašom ljubavlju, i samim tim biti će malo remek-djelo!

 

Do slijedećeg pisanja, dobre i drage moje, stojte mi dobro i – uživajte u začinima!