BLOG

O ZDRAVOJ PREHRANII

Da zdravlje ulazi na usta – svi znamo, i znamo da je istina. Da bismo trebali jesti pet malih dnevnih obroka, i to znamo (mada se, na žalost, najčešće zbog nedostatka vremena najčešće ovoga ne pridržavamo). Da je hrana, gotova i polugotova, koju kupujemo vrlo često puna jako štetnih famoznih „E“-ova, i to nam je posve jasno. Polako učimo i to da su pusti „light“ proizvodi puni šećera i konzervansa, i sve samo ne „lagani“.

 

No, koliko smo svjesni da smo – i ovdje mislim na cijeli region – što se zdrave prehrane tiče mi, zapravo, u povlaštenom položaju u odnosu na cijelu Europu?

 

Uvijek pomislim na ovo kada pijace, tržnice i marketi zablistaju u svim proljetnim bojama, ukusima i mirisima. Za razliku od naših susjeda, nama je organska prehrana zapravo nadomak ruke i po daleko povoljnijim cijenama nego li je to slučaj u europskim zemljama. Naravno, važno je paziti na to o kakvom se sjemenu radi, ali mogla bih se zakleti da genetska modifikacija nije ni na kraj pameti mojoj omiljenoj gospođi na tržnici kod koje redovito kupujem voće i povrće. Sve što je ponuđeno na njezinom stolu dolazi iz njenog vrta, koji je pažljivo i s ljubavlju njegovala. Dabome, po cijeni višestruko nižoj nego u velikim trgovinama. To što nije zapakovana u skupa, marketinška fancy pakovanja sa kojih velikim slovima sijeva ORGANIC!, GLUTEN-FREE! ILI 100% NATURAL! – meni i mojima doma ni najmanje ne smeta, niti za tim posebno čeznemo. Naposlijetku, za povrće i voće te gospođe pouzdano znamo da je i organsko i bez glutena i 100% prirodno. Ne trebaju nas na to upozoravati skupa pakiranja koja, u suštini, podižu i cijenu proizvoda.

 

A svaka kupovina domaćeg i prirodnog pomaže i našim poljoprivrednicima da već iduće sezone imaju bogatiju ponudu. Opet – s ljubavlju i pažnjom uzgojenu. Pa zašto, onda, propustiti takvu priliku?

 

Također, čvrsto vjerujem da povrće i voće treba kupovati upravo onda kada mu je sezona. Nikako prije. Lubenice potkraj zime? Jagode u rano proljeće? Mladi luk na kraju ljeta? Ne, hvala!  Ma kako privlačno izgledale ili mirisale, rano-proljetne jagode su plastičnog ukusa i jednako nezdrave kao i oni „E“-ovi s početka teksta.


Zdrava prehrana, dakle, nije samo salatice, sjemenkice i minijaturne porcijice. Pa makar koliko bilo nepraktično sa svim obavezama koje imamo u danu ili tjednu, trebamo se potruditi da nađemo vremena i posjetimo tržnicu i pijacu. Da pronađemo svoju omiljenu gospođu čijim vrijednim rukama vjerujemo. I da se toga držimo.

 

Do slijedećeg pisanja, drage moje, stojte mi dobro i zdravo!