SAVJETI

Deterdžent za pranje posuđa izvan kuhinje

 

 
 
 
1. Ukoliko nosite naočale, znate koliko zamagljivanje stakla može biti iritantno, osobito zimi kada često prelazimo iz hladnog u zagrijane prostorije. Tome ćete u kraj stati tako što ćete na naočale staviti sasvim malu količinu deterdženta za posuđe i dobro istrljati krpicom za čišćenje stakala. Sjetite se da ovo ponovite nekoliko puta tjedno. 
 
 
 
 
 
 
2. Vjerovali ili ne, ali deterdžent za pranje posuđa možete koristiti čak i za podmazivanje škripavih kvaka, prozora, ormarskih i drugih vrata. Na brtve dodajte kap, dvije deterdženta i dosadno škripanje će prestati. 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Nedostaje li vam leda za putni hladnjak, evo rješenja – napunite vrećicu za zamrzavanje deterdžentom za posuđe, dobro ih zavežite i zamrznite, te ih upotrijebite kad god poželite. Naime, deterdžent se pri zamrzavanju ponaša slično kao i materijal koji se nalazi u ulošcima za putni hladnjak.
 
 
 
 
 
 
 
4. Uz malo truda, odlično ukljanja mrlje na tepsima. Prvo, razmutiti ½ šalice deterdženta za pranje posuđa u 2 šalice tople vode. Nakon toga pomoću električnog miksera umutiti čvrstu pjenu. Nanesite pjenu na mrlje na tepihu pomoću mokre krpe. Dobro istrljajte čistom vodom i posušite. 
 
 
 
 
 
 
 
5.Da li i vas živciraju  voćne mušice koje se motaju oko zdjele s voćem, posebice ljeti? I nas i zato smo pronašli rješenje: u malu zdjelicu uspite 1 decilitar alkoholnog octa i dodajte tri kapi deterdženta za posuđe i postavite blizu zdjele s voćem. Ocat privlači male nasrtljivce, a deterdžent će ih „zalijepiti“ za njegovu površinu. Ujedno, ocat u prostoriji privlači neprijatne neugodne  mirise, pa će vaša kuhinja biti slobodna od dosadnih mušica i ujedno odisati svježinom. 
 
 
 
 
 
 
 
6. Ukoliko kišno poslijepodne provodite zatvoreni u kući sa najmlađima, evo načina da se sjajno zabavite. U duboki tanjur ulijte mlijeko i boju za kolače. Jedan kraj mekane krpice umočite u deterdžent za posuđe, prislonite ga (ili još bolje, zamolite mališane da to naprave) na površinu mlijeka i gledajte kako nastaje čarolija.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
7. Unutrašnju stranu automobilskih stakala prebrišite sa malo deterdženta za posuđe i ostavite da se osuši. Ovo će spriječiti da se stakla zamagle u vožnji. Sigurnost prije svega!
 
 
 
 
 
 
 
8. Budite nježniji prema okolišu i korova se riješite pomoću prirodnih biljnih ubojica prije nego se okrenete štetnim kemikalijama. Pomiješajte žlicu deterdženta za pranje posuđa sa šalicom kuhinjske soli i tri litra bijelog octa. Ulijte u pukotine u kojima niče korov. 
 
 
 
 
 
 
 
 
9. Ukoliko sumnjate na pesticide na voću i povrću, vrlo blagom otopinom operite plodove, pa ga zatim dobro isperite. Idealno uklanja one pesticide koji su na bazi nafte. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10. Razrijeđena otopina odlična je za čišćenje obojenih perivih površina poput zidova i prozorskih okvira. Osobito je učinkovita za uklanjanje ostatak ulja na vratima ili oko kvaka.